رفتاردرمانی شناختی یا درمان رفتاری شناختی (CBT) چیست؟
رفتار درمانی شناختی که به عنوان درمان رفتاری شناختی نیز شناخته میشود، یکی از جدیدترین و کارآمدترین متدهای روانشناسی است که توانسته است انقلابی در عرصه روانشناسی و روان درمانی به وجود آورد. امروزه بسیاری از روانشناسان بزرگ و مطرح دنیا، از رفتار درمانی شناختی برای درمان بسیاری از اختلالات مثل اختلال اضطراب، افسردگی و … استفاده میکنند و این روش توانسته است بهخوبی اثرات خود را نمایان کند.
در رفتار درمانی شناختی، ما روی افکار و احساسات تمرکز میکنیم. پایه رفتار درمانی شناختی بر این اساس است که افکار و احساسات درونی ما، میتواند روی رفتار و عملکرد ما تاثیر بگذارد؛ پس با اصلاح احساسات و افکار درونی، میتوانیم بسیاری از مشکلات و اختلالات روان خود را درمان کنیم. در رفتار درمانی شناختی، روان درمانگر به دنبال این موضوع است که ریشه افکار منفی فرد را شناسایی کند و با یکدیگر به بررسی افکار و احساسات منفی بپردازند و بسنجند که این افکار منفی تا چه اندازهای واقعگرایانه هستند.
در رفتار درمانی شناختی یا CBT، درمانگر روی حل مشکلات و اهداف و تغییر الگوی فکری مراجع تمرکز میکند و به دنبال این است تا با تغییر افکار و احساسات فرد، رفتار او را نیز تغییر دهد. رفتار درمانی شناختی در اغلب موارد به درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات روان کمک کند و خیلی زود، اثربخشی خود را نمایش میدهد.
با توجه به اینکه امروزه بسیاری از افراد نسبت به این متد روانشناسی آشنایی ندارند و با اثرات آن آشنا نیستند، در این نوشته از بلاگ کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، تصمیم گرفتیم تا درباره رفتار درمانی شناختی و عوامل تاثیرگذار روی آن صحبت کنیم. اگر شما هم جزو آن دسته از علاقهمندان به این متد روانشناسی هستید یا میخواهید رفتار درمانی شناختی را اخیرا شروع کنید و پیش از آن میخواهید اطلاعات کسب کنید، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته جذاب با ما همراه باشید.
رفتار درمانی شناختی یکی از جدیدترین متدهای روانشناسی است که به اصلاح افکار و احساسات کمک میکند و باور دارد که اصلاح افکار روی اصلاح رفتار نیز تاثیرگذار است. با توجه به حساس بودن این متد، لازم است که رفتار درمانی شناختی را حتما زیر نظر یک روانشناس متخصص که تجربه برگزاری جلسات رفتار درمانی شناختی را دارد، شروع کنید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، با بهرهگیری از توان بهترین متخصصان روانشناسی، امکان برگزاری جلسات روان درمانی با متد رفتار درمانی شناختی را زیر نظر بهترین متخصصان این حوزه برای شما فراهم کرده است. شما میتوانید برای شرکت در جلسات روان درمانی با متد رفتار درمانی شناختی، در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، از طریق لینک زیر اقدام کنید.
رفتار درمانی شناختی یا درمان رفتاری شناختی چیست؟
رفتار درمانی شناختی، یکی از جدیدترین متدهای روانشناسی است که روی احساسات و افکار فرد تمرکز دارد. در رفتار درمانی شناختی ما بر این باوریم که افکار و احساسات میتواند تاثیر بسیار زیادی روی رفتار و عملکرد شما داشته باشد؛ پس در رفتار درمانی شناختی، ما به دنبال تغییر افکار و احساسات هستیم.
در رفتار درمانی شناختی، روان درمانگر سعی میکند تا روی باورها و نگرش شما تاثیر بگذارد و از طریق تغییر باورها، به شما آموزش میدهد که چگونه در طول زندگی، با مشکلات به صورت فعالانه مواجه شوید و به سراغ حل مشکلات خود بروید. همچنین در رفتار درمانی شناختی، روان درمانگر سعی میکند تا ریشه افکار و احساسات شما را پیدا کند و به کمک هم متوجه میشوید که این افکار و احساسات منفی تا چه میزان واقعگرایانه هستند.
یکی از مهمترین اهداف رفتار درمانی شناختی این است که افکار غیرواقعی و غیرمنطقی که در طول سالها تحریف شدهاند و باعث بروز مشکلات و ناراحتیهای شما هستند، اصلاح شوند و با افکار واقعگرایانهتر جایگذاری شوند.
رفتار درمانی شناختی، یکی از انواع متدهای رفتار درمانی است. رفتار درمانی یکی از تکنیکهای روانشناسی است که برای درمان بسیاری از اختلالات و مشکلات، بسیار سودمند و موثر است. در این تکنیک، ما بر این باوریم که رفتارهای اشتباه، به صورت ذاتی به وجود نیامندهاند؛ بلکه حاصل آموزش و یادگیری فرد در طول زندگی و در موقعیتهای مختلف است. در رفتار درمانی، ما سعی داریم تا رفتارهای مخرب و اشتباه را اصلاح کنیم و رفتارها و عادتهای خوب را جایگزین آنها کنیم.
مزیت رفتار درمانی شناختی نسبت به سایر متدهای درمانی چیست؟
رفتار درمانی شناختی، مزایای زیادی را به همراه دارد و در درمان بسیاری از اختلالات روان، مثل اختلال افسردگی و اضطراب میتواند موثر واقع شود. همین مزایا باعث شده است که امروزه بسیاری از روانشناسان و متخصصان از این متد برای درمان بسیاری از اختلالات استفاده کنند. در ادامه، برخی از مهمترین مزایای رفتار درمانی شناختی را با هم بررسی میکنیم:
- وقتی فرد از افکار منفی خود آگاه باشد، میتواند روحیه و خلقوخوی خود را کنترل کند و الگو تفکری سالمتری را در پیش گیرد.
- یکی از مهمترین مزایای رفتار درمانی شناختی این است که کوتاه مدت است و خیلی زود تاثیر خود را نشان میدهد.
- رفتار درمانی شناختی معمولا به تنهایی موثر است و دیگر نیازی دارو درمانی در کنار آن نیست؛ با این حال در برخی از موارد نیز ممکن است روان درمانگر توصیه کند که به یک روانپزشک نیز مراجعه کنید.
- رفتار درمانی شناختی به طیف گستردهای از بیماران با مشکلات و اختلالات روان مختلف کمک میکند.
- رفتار درمانی شناختی، نسبت به سایر روشهای درمانی، مقرون به صرفهتر است.
- در رفتار درمانی شناختی، فرد رفتارهای مقابلهای را میاموزد و در آینده نیز میتواند از آنها در طول زندگی خود استفاده کند.
مدیریت و کنترل هیجانات، یکی از مهارتهای بسیار مهمی است که همه ما باید در زندگی آن را بیاموزیم. یکی از مواردی که در روابط فردی و اجتماعی، به ما احساس امنیت میدهد، قابل پیشبینی بودن افرادی است که با آنها تعامل داریم. قطعا هیچکس دوست ندارد تا با فردی در ارتباط باشد که به صورت ناگهانی و از روی احساسات و هیجانات آنی، تصمیم میگیرد و اقدام میکند.
رفتار درمانی شناختی برای درمان چه اختلالاتی مناسب است؟
رفتار درمانی شناختی برای کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و زوجها و خانوادهها بسیار مناسب است و یک روش درمانی است که اغلب روانشناسان و مشاوران از آن استفاده میکنند. رفتار درمانی شناختی میتواند به درمان اختلالات روان از قبیل افسردگی، درمان اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD) اضطراب عمومی، پانیک اتک، انواع فوبیا، اختلالات خوردن کمک کند. همچنین رفتار درمانی شناختی برای حل مشکلات و اختلافات بین زوجها و خانوادهها بسیار موثر است و خیلی زود اثربخشی و تاثیرگذاری خود را نشان میدهد.
رفتار درمانی شناختی یکی از روشهای درمان هدفگرا و متمرکز است؛ یعنی در همان ابتدا اهدافی مشخص برای طول درمان تعیین میشود. در رفتار درمانی شناختی، درمانگر نقش فعالی را بر عهده دارد و فرد با درمانگر خود در جهت تحقق اهداف گام برمیدارند. در انتهای هر جلسه، درمانگر تمرینهایی را برای فرد در نظر میگیرد که بیمار باید تا جلسه آینده آنها را تمرین کند.
رفتار درمانی شناختی به درمان بسیاری از اختلالات روان کمک میکند. از جمله اختلالات روان که رفتار درمانی شناختی میتواند به درمان آن کمک کند عبارتند از:
- اعتیاد
- مسائل مربوط به کنترل خشم
- اضطراب
- اختلال دو قطبی
- افسردگی
- اختلالات اشتها و پرخوری
- حمله پانیک
- اختلالات شخصیت
- مقابله با انواع فوبیا
- اختلال اضطراب اجتماعی
- مشکلات استرس
خودآگاهی به دانش و شناخت فرد از خود گفته میشود؛ در خودآگاهی ما سعی میکنیم که همه جنبههای شخصیتی خود، شامل احساسات، اعتقادات، نقاط ضعف و قوت را شناسایی کنیم و با نگاهی واقعگرایانه با آن روبهرو شویم.