یک رابطه عاطفی سالم چه ویژگیهایی دارد؟ اصول رابطه سالم با همسر
رابطه سالم با همسر این امکان را به شما میدهد تا روابط صمیمیتر و زندگی بهتر و سرشار از عشق را تجربه کنید. قطعا هر نوع رابطهای نیاز به مراقبت و توجه دارد و باید مطابق با اصول مخصوص خود پیش برود. رابطه عاطفی و رابطه با همسر نیز از این قاعده مستثنی نیست و شما برای آن که بتوانید زندگی سالمتر و شادتری را در کنار همسر خود تجربه کنید، باید اصول رابطه سالم با همسر را بشناسید و مطابق با آن رفتار کنید.
در زندگی مشترک ممکن است مشکلات و درگیریهایی پیش آید که نیازمند مدیریت آن باشید. با رعایت اصول رابطه سالم با همسر میتوانید در مواجهه با مشکلات زندگی خیلی بهتر عمل کنید و هر دوی شما بتوانید از پس آن مشکل بربیایید و مسائل رابطه خود را بهخوبی مدیریت کنید.
اصول رابطه سالم با همسر جزو مواردی است که معمولا در جلسات مشاوره پیش از ازدواج و زوج درمانی درباره آن با زوجها صحبت میشود و زوج درمانگر آن را به مراجعین آموزش میدهد. رعایت این اصول بهقدری مهم است که میتوان گفت با داشتن یک رابطه سالم و صمیمانه با همسر، میتوان جلوی بسیاری از مشکلات و درگیریها در زندگی مشترک را گرفت و به حل مسائل و مشکلات رابطه کمک کرد.
مدیریت روابط، به خصوص روابط عاطفی و ازدواج، یکی از مشکلترین کارهاست و باید قواعد و اصول آن را بشناسید. در بسیاری از موارد یکی از طرفین رابطه سلطهجو است و شرایط رابطه را به سمت سمی شدن پیش میبرد. در چنین شرایطی، شناخت و رعایت اصول رابطه سالم با همسر این امکان را در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید شرایط را بهتر مدیریت و کنترل کنید.
شناخت اصول رابطه سالم به شما در تشخیص حرکت رابطه در جهت مناسب نیز کمک میکند. به عنوان مثال، زمانی که فرد در خانوادهای زندگی میکند که اعضای خانواده با یکدیگر رابطه سمی دارند، در صورت مشاهده چنین رفتارهایی در همسر خود نیز ممکن است آن را عادی تلقی کند و درک درستی از رابطه سالم نداشته باشد.
در این نوشته کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، میخواهیم درباره ویژگی های یک رابطه سالم صحبت کنیم و در نهایت بررسی کنیم که رابطه سالم با همسر چگونه باید باشد و چه کارهایی میتوانیم برای ایجاد یک رابطه سالم با همسر خود انجام دهیم.
اگر شما هم به دنبال بهبود روابط عاطفی خود هستید و میخواهید رابطهای سالم، صمیمی و عاشقانه با همسر خود داشته باشید، توصیه میکنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
رابطه سالم با همسر نیازمند آموزش و شناخت اصول آن است. معمولا در جلسات مشاوره پیش از ازدواج این موارد به زوجها آموزش داده میشود تا در طول زندگی مشترک بتوانند روابط سالم و صمیمانهای با یکدیگر ایجاد کنند و مشکلات رابطه را بهتر مدیریت کنند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، مفتخر است که جلسات مشاوره پیش از ازدواج را برای زوجهای عزیز در محیطی آرام، جذاب و کاملا حرفهای زیر نظر بهترین زوج درمانگران کشور برگزار کند. امروزه اهمیت مشاوره پیش از ازدواج بر هیچ کسی پوشیده نیست؛ چه خوب است که اگر قصد ازدواج دارید، حتما پیش از ازدواج در جلسات مشاوره پیش از ازدواج و کارگاههای ازدواج شرکت کنید.
ویژگی های یک رابطه عاطفی سالم
در ادامه ۱۰ ویژگی یک رابطه سالم با همسر را بررسی میکنیم. اگر بخواهید روابط خوب، صمیمانه و عاشقانهای با همسر خود داشته باشید و یک ازدواج موفق را در پیش بگیرید، لازم است که به این ویژگیها دقت کنید:
۱. اعتماد به یکدیگر
اعتماد شرط اول داشتن رابطه سالم با همسر است. بدون اعتماد باید گفت که رابطه شما از پایه مشکل دارد. اگر به همسر خود اعتماد نداشته باشید، هیچ کدام از کارها و ابراز علاقههای او را باور نخواهید کرد و همواره به رابطه خود شک دارید. راههای بسیاری برای جلب اعتماد یکدیگر در رابطه وجود دارد که به داشتن رابطه سالم با همسر کمک میکند. برای داشتن یک رابطه عاطفی سالم، در وهله اول به دنبال جلب اعتماد یکدیگر باشید.
خیانت همسر از آن دسته مواردی است که باعث از بین رفتن اعتماد در رابطه عاشقانه و ازدواج میشود. اگر تصمیم به دامه زندگی پس از ازدواج گرفتید، لازم است که حتما اعتماد از دست رفته را بازیابی کنید؛ در غیر اینصورت ادامه زندگی پس از خیانت همسر غیرممکن است و با کوچکترین مشکل و دعوایی رابطه شما از هم میپاشد. اگر قصد ادامه زندگی مشترک پس از خیانت همسر را دارید، بهتر است برای این کار عجله نکنید و ابتدا به دنبال ایجاد حس اعتماد دوباره بین خود باشید. همچنین دلایل و مشکلاتی که در زندگی مشترک شما باعث خیانت شده است را پیدا کنید و رفع کنید. ادامه زندگی مشترک پس از خیانت همسر کار دشواری است و پروسهای طولانی دارد و نیاز است تا فاکتورهای بسیار زیادی را در این بین در نظر بگیرید؛ از این رو بهتر است که از مشورتهای یک روانشناس و زوج درمانگر ماهر در این مسیر بهره ببرید.
۲. شکلگیری ارتباط سالم
یکی از موارد مهم در رابطه سالم با همسر، شکلگیری یک ارتباط سالم با یکدیگر است. شما باید کاملا صادقانه و توام با احترام با یکدیگر برخورد کنید. اگر بتوانید ارتباطی سالم و تاثیرگذار با یکدیگر داشته باشید، در هنگام بروز مشکلات نیز میتوانید با یکدیگر به گفتگو بپردازید و برای حل مشکلات خود تلاش کنید.
ممکن است یکی از طرفین رابطه سعی در پنهان کردن افکار و موضوعات ناخوشایند داشته باشد و سعی کند ظاهر رابطه را خوب و بدون مشکل جلوه دهد؛ اما این موضوع نشان میدهد که شما ارتباط سالمی با یکدیگر ندارید و در آینده میتواند مشکلآفرین باشد. همچنین اگر هنگام بحث و صحبت خیلی زود از کوره در میروید و به جای بحث منطقی، شروع به جر و بحث و دعوا میکنید نیز نشانی از عدم وجود ارتباط سالم در رابطه شماست.
۳. صبوری در رابطه
یکی دیگر از ویژگی های رابطه سالم، صبوری کردن در رابطه است. قطعا همه ما نمیتوانیم همیشه در بهترین حالت خودمان باشیم و همه خواستههای طرف مقابلمان را برآورده کنیم. همچنین گاهی اوقات پیش میآید که به دلیل مشکلات کاری، استرس و اضطراب بیش از حد از کوره در برویم و نتوانیم خود را کنترل کنیم. در چنین شرایطی از همسر خود انتظار داریم که نسبت به ما و مشکلات به وجود آمده صبوری کند.
صبوری کردن زوجها در برابر یکدیگر و در برابر مشکلات زندگی یکی از ویژگی های ارتباط سالم است. قطعا همیشه همه چیز مطابق خواستههای ما نخواهد بود. در چنین شرایطی لازم است که صبور باشیم و با صبر و حوصله به دنبال حل مشکلات خود باشیم.
کنترل خشم یکی از اصلیترین مهارتهایی است که در زندگی مشترک باید بیاموزید. گاهی ممکن است یکی از طرفین به دلیل فشار کاری بالا از کوره در برود و عصبانی شود. در چنین شرایطی اگر ما هم خشم خود را بروز دهیم، یک موضوع ساده را تبدیل به یک بحث و دعوای حسابی میکنیم؛ پس با کنترل خشم و صبوری کردن میتوانیم از بروز چنین مشکلاتی در رابطه جلوگیری کنیم. کنترل خشم جزو یکی از مهارتهای اساسی است که همه ما باید در زندگی بیاموزیم. امروزه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، این مهارت را در دوران کودکی و در مدارس به کودکان آموزش میدهند.
۴. همدردی
همدردی یعنی سعی کنید که یکدیگر را در مواقع سختی و مشکلات درک کنید. برای آن که این مهارت را در خود تقویت کنید، سعی کنید خود را جای دیگری قرار دهید و درک کنید که چقدر شرایط سخت است. همدردی در رابطه سالم با همسر باعث میشود که یکدیگر را در مشکلات درک کنید و تا حد امکان به هم کمک کنید و سعی کنید شرایط را برای هم آسانتر کنید.
۵. علاقه و عشق
یکی از مهمترین ویژگی های رابطه سالم با همسر، علاقه و عشق است. برای آن که رابطه خوبی داشته باشید، لازم است که شما نسبت به یکدیگر علاقه داشته باشید. قطعا هیچ رابطهای بدون شکلگیری عشق و علاقه نمیتواند دوام داشته باشد. نکتهای که بسیار از عشق و علاقه داشتن در رابطه مهمتر است، بیان و بروز عشق است. شما باید سعی کنید که به طرق مختلف عشق خود را بروز دهید. سعی کنید با نشانههای فیزیکی کوچک، مثل بوسیدن، بغل کردن، نوازش و … عشق و علاقه خود را به همسرتان نشان دهید.
۶. انعطافپذیری در رابطه
انعطافپذیری در رابطه نیز از آن دسته مواردی است که باید پیش از ورود به رابطه و ازدواج کردن، بیاموزید. انعطافپذیری در رابطه یا اصطلاحا کنار آمدن در رابطه از آن دسته مواردی است که جلسات مشاوره پیش از ازدواج و زوج درمانی درباره آن صحبت میشود.
قطعا دو فرد با ویژگیهای متفاوت همواره نمیتوانند مثل هم فکر کنند و خواستههای مشابهی داشته باشند و مواردی در زندگی مشترک پیش خواهد آمد که شما دو خواسته کاملا متفاوت و در تضاد با یکدیگر دارید. در چنین شرایطی باید از خود انعطاف به خرج دهید و از خواستههای خود به نفع دیگری کنار بکشید و از خود انعطاف نشان دهید. توجه داشته باشید که انعطافپذیری در رابطه نباید یک طرفه باشد و هر دو طرف رابطه باید برای شکلگیری آن تلاش کنند؛ در غیراینصورت نه تنها کمککننده نیست بلکه میتواند آثار سو به همراه داشته باشد.
یک ازدواج موفق دارای ویژگیها و شرایط به خصوصی است. زوجهای موفق میدانند که چگونه با یکدیگر تعامل کنند. در یک ازدواج موفق هر یک از زوجین وظایف به خصوصی را بر عهده دارند و مشکلات زندگی تنها بر دوش یک نفر نیست. در یک ازدواج موفق زوجها از یکدیگر حمایت میکنند و در سختیها و مشکلات کنار یکدیگر میمانند. یک زوج موفق تلاش میکنند تا محیطی آرام و صمیمی برای کنار هم بودن ایجاد کنند.
۷. قدردانی در رابطه
قدردانی در رابطه یکی دیگر از مواردی است که باعث ایجاد رابطه سالم با همسر میشود. قدردانی باعث میشود که رضایت بیشتری از زندگی و رابطه عاطفی خود داشته باشید و احساس امنیت بیشتری نیز داشته باشیم. سعی کنید که حتی برای انجام کارهای کوچک هم از یکدیگر قدردانی و تشکر کنید.
۸. امکان رشد در رابطه
یکی از ویژگی های رابطه سالم، امکان رشد در رابطه است. معمولا مدتی پس از شروع روابط و ازدواج، افراد احساس ناامیدی و ترس میکنند. در اغلب موارد این احساس به این دلیل نیست که رابطه برای آنها تکراری شده یا دیگر همسر خود را دوست ندارد؛ احساس ناامیدی زمانی به وجود میآید که فرد حس کند در رابطه گیر افتاده است و به نوعی زندانی رابطه شده است و باید خواستهها و اهداف خود را فراموش کند.
تا زمانی که در رابطه دو نفره شما امکان رشد و پیشرفت برای هر دوی شما وجود داشته باشد، احساس ناامیدی و دلزدگی از رابطه نخواهید داشت. برای داشتن رابطه سالم با همسر لازم است که شرایط پیشرفت را برای هردویتان فراهم کنید و صد راه یکدیگر نشوید؛ بلکه در مسیر پیشرفت همدیگر را یاری کنید.
یکی از مهارتهای بسیار ضروری برای شروع زندگی مشترک این است که بتوانید بین زندگی مشترک و زندگی فردی خود تعادل ایجاد کنید. برخلاف تصور عموم، زندگی و اهداف شما پس از ازدواج به اهداف همسرتان گره نمیخورد و با همکاری یکدیگر و درک متقابل باید بتواند علاوه بر اهداف رابطه، اهداف شخصی خود را نیز دنبال کنید. این موضوع از آن دسته مهارتهایی است که زوجها باید در جلسات مشاوره پیش از ازدواج بیاموزند. ازدواج یک تصمیم مهم در زندگی هر فردی به شمار میرود. افراد با دلایل و اهداف گوناگونی تصمیم به ازدواج میگیرند. مهارت های پیش از ازدواج از آن دسته موارد مهمی است که زوجها قبل از ازدواج باید به سراغ آن بروند.
۹. احترام در رابطه
در یک رابطه عاطفی سالم با همسر، احترام حرف اول را میزند. با توجه به فرهنگی که ما داریم، زمانی که از احترام صحبت میکنیم تصور میکنیم که صمیمیت رابطه از بین میرود؛ اما باید احترام توام با صمیمیت نیز امکانپذیر است. در یک رابطه سالم، شما باید در اوج صمیمیتی که با یکدیگر دارید، به یکدیگر احترام بگذارید.
هنگام صحبت با یکدیگر از واژههای مناسب استفاده کنید، یکدیگر را مسخره یا تحقیر نکنید، به حریم خصوصی هم احترام بگذارید و برای انجام کارهایی مثل پختوپز و شستشو و … از یکدیگر قدردانی کنید. نکته بسیار مهم درباره احترام در رابطه این است که اگر مرزهای احترام رابطه شما برداشته شود، بازیابی دوباره آن بسیار دشوار است و حتی میتواند باعث از بین رفتن کامل رابطه شما شود.
۱۰. توانایی حل اختلافات
یکی از مهمترین اصول رابطه سالم با همسر، توانایی حل اختلافات است. هرچقدر هم که شما با یکدیگر ویژگیهای مشابه داشته باشید، قطعا در زندگی مشترک اوقاتی پیش میآید که با یکدیگر مخالف باشید و به اختلاف بخورید. اختلاف و تفاوت در رابطه انکارناپذیر است و حتی خوشبختترین زوجها نیز آن را تجربه میکنند. نکته مهم در مورد اختلافات رابطه، نحوه برخورد ما با آن اختلاف و مشکل است. در یک رابطه سالم عاطفی، زوجها این توانایی را دارند که با یکدیگر به گفتگو بپردازند و اختلافات بینشان را بهخوبی حل کنند.
همه ویژگیهای بالا تنها بخشی از اصول رابطه سالم با همسر است که همه زوجها باید پیش از ازدواج آنها را بیاموزند تا زندگی شاد و سرشار از خوشبختی و بدون تنشی را تجربه کنند. با این حال، اگر در طول رابطه متوجه ایراد و اشکال در هر یک از قسمتهای بالا شدید، جای نگرانی نیست. شما همچنان این فرصت را دارید که رابطه خود را اصلاح کنید و در این بین میتوانید از کمک زوج درمانگر و مشاور ازدواج و خانواده استفاده کنید. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره ازدواج و زوج درمانی را در محیطی امن و حرفهای برای شما عزیزان فراهم کرده است. جلسات زوج درمانی کلینیک روانشناسی برگ سبز زیر نظر بهترین زوج درمانگران برگزار میشود.