اهمال کاری چیست؟ + انواع، دلایل و راهکارهای مقابله - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
اهمال کاری

اهمال کاری چیست؟ + انواع، دلایل و راهکارهای مقابله

اهمال کاری یکی از مشکلاتی است که اغلب ما امروزه با آن درگیر هستیم. به تعویق انداختن کارها برای زمان بهتر به نوعی اهمال کاری شناخته می‌شود. به عنوان مثال، هربار که تصمیم به شروع رژیم گرفتن می‌کنیم، آن را به ابتدای ماه بعد موکول می‌کنیم؛ یا اغلب ما منتظر رسیدن یک شنبه هستیم تا ورزش کردن را از آن روز شروع کنیم؛ یا وقتی می‌خواهیم یک صحبت جدی با رئیسمان داشته باشیم، آن را به فردا موکول می‌کنیم.

همه این موارد، مثال‌هایی از اهمال کاری در زندگی روزمره ماست. اهمال کاری یکی از چالش‌های زندگی در عصر حاضر به حساب می‌آید که تقریبا همه ما، حداقل برای یک بار هم که شده، گرفتار آن شده‌ایم. ممکن است که در ابتدا متوجه این موضوع نباشیم؛ اما اهمال کاری می‌تاند تاثیرات منفی زیادی روی زندگی روزمره ما داشته باشد و برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری ما را به طور کامل مختل کند. به همین دلیل، بسیار مهم است که دلایل اهمال کاری خود را کشف کنیم و با آن مقابله کنیم.

امروزه بسیاری از افراد، راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از اهمال کاری خود پیدا کرده‌اند. مواردی مثل انجام کار در همان روز، برنامه ریزی روزانه، مدیریت زمان و … از جمله کارهای کوچکی است که می‌توانیم برای مقابله با اهمال کاری انجام دهیم. همچنین، در مواردی که اهمال کاری بسیار زیاد می‌شود تا حدی که فرد تقریبا همه کارهای مهم خود را به تعویق می‌اندازد، ممکن است که برای حل مشکل اهمال کاری نیاز باشد که از روانشناس کمک بگیرید و ریشه‌های اهمال کاری و دلایل آن را پیدا کنید.

در این نوشته از کلینک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره اهمال کاری، علائم اهمال کاری و دلایل آن صحبت کنیم و بررسی کنیم که چه مواردی باعث می‌شود که فرد به اهمال کاری رو بیاورد. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که همواره کارهای خود را به تعویق می‌اندازید و به بیان دیگر، دچار اهمال کاری شده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این نوشته جذاب با ما همراه باشید.

اهمال کاری از آن دسته مواردی است که زندگی روزمره فرد را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد و نیاز است که با آن مقابله کنید. اهمال کاری می‌تواند به دلایل گوناگونی رخ دهد. برخی از این دلایل مثل نداشتن برنامه‌ریزی، تنبلی و … ساده هستند و رفع آن‌ها و مقابله با اهمال کاری در چنین شرایطی آسان است؛ اما در برخی از موارد نیز اهمال کاری می‌تواند به دلایل دیگری مثل ترس از انجام آن کار یا ترس از عواقب آن رخ دهد. در چنین شرایطی، برای مقابله با اهمال کاری نیاز است که از کمک حرفه‌ای روانشناس استفاده کنید. جلسات روان درمانی می‌تواند در چنین شرایطی کمک زیادی به فرد برای مقابله با اهمال کاری کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روان درمانی و مشاوره را زیر نظر بهترین روانشناسان این حوزه دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره جلسات روان درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، و همچنین رزرو وقت روانشناسی، روی لینک زیر کلیک کنید.

اهمال کاری چیست؟

اگر بخواهیم یک تعریف ساده از اهمال کاری ارائه دهیم، اهمال کاری یعنی به تعویق انداختن کارهای امروز برای آینده یا به بیان ساده‌تر، کار امروز را به فردا سپردن. معمولا افرادی که دچار اهمال کاری می‌شوند، برخی از کارهای خود را به تعویق می‌اندازند و به بهانه‌های مختلف مثل بهتر انجام دادن آن، وقت مناسب‌تر و … آن را به آینده می‌سپارند.

ممکن است که همه ما در طول زندگی خود این موضوع را تجربه کرده‌ باشیم و برخی از کارها را در همان روز انجام ندهیم و آن را به روز دیگری واگذار کنیم؛ زمانی که چنین کاری به یک عادت در ما تبدیل شود، ما هم دچار اهمال کاری شده‌ایم. اهمال کاری چالش‌های زیادی را برای فرد به همراه خواهد داشت و مشکلات زیادی را برای او به وجود می‌آورد و با عقب افتادن کارها، باعث می‌شود که فرد استرس و اضطراب زیادی را متحمل شود.

چرا اهمال کاری می‌کنیم؟ دلایل بروز اهمال کاری

سوالی که در این بین مطرح می‌شود، این است که دقیقا چه عاملی باعث می‌شود که ما دچار اهمال کاری شویم؟ افراد به چه دلایلی کارهای خود را به تعویق می‌اندازند و گرفتار اهمال کاری می‌شوند؟ در ادامه برخی از مهم‌ترین دلایل اهمال کاری را با هم بررسی می‌کنیم:‌

کمال گرایی

یکی از اصلی‌ترین دلایلی که افراد به اهمال کاری رو می‌آورند، کمال گرایی است. افرادی که شخصیت کمال گرا دارند، برای بهتر انجام شدن کارها، همواره آن را به موقعیت‌های دیگر واگذار می‌کنند و دچار اهمال کاری می‌شوند.

کمال گرایی یکی از اختلالات روانشناختی است که متاسفانه بسیاری از افراد آن را به عنوان یک اختلال شناسایی نمی‌کنند و به چشم یک ویژگی مثبت به آن نگاه می‌کنند؛ اما باید گفت که کمال گرایی یکی از اختلالات بسیار مهم است که می‌تواند تاثیر بسیار زیادی روی زندگی فرد داشته باشد.

مشکل در برنامه ریزی و مدیریت زمان

افرادی در برنامه ریزی و مدیریت زمان دچار مشکل هستند و نمی‌توانند یک برنامه ریزی منعطف و اصولی برای انجام کارهای خود داشته باشند، معمولا از برنامه عقب می‌افتند و بسیاری از کارها را به روز دیگری واگذار می‌کنند. همین موضوع باعث می‌شود که فرد به مرور زمان دچار اهمال کاری شود. این افراد برای برنامه ریزی توان خود را در نظر نگرفته و بیشتر از توان خود کارهای مختلف را در برنامه خود می گنجانند. در چنین مواردی زمان برای انجام تمام کارها نیست و شخص دچار اهمال کاری می شود.

مدیریت زمان از آن دسته مهارت‌های بسیار مهم زندگی است که لازم است همه ما آن را یاد بگیریم و با تکنیک های مدیریت زمان آشنا باشیم. مدیریت زمان به ما این امکان را می‌دهد تا برای وقت خود برنامه‌ ریزی دقیقی داشته باشیم و بتوانیم از وقتمان بهترین و مفید‌ترین استفاده را ببریم. وقتی به زندگی افراد موفق نگاهی می‌اندازیم، متوجه می‌شویم که تمام آن‌ها از یک فرمول اعجاب‌انگیز و یکسان برای رسیدن به موفقیت استفاده کرده‌اند. مدیریت زمان به شما این امکان را می‌دهد تا از زمان خود بهترین استفاده را ببرید و به همه کارهای خود برسید.

رویاپردازی بیش از حد و عدم توانایی در کنترل خود

از دیگر مواردی که باعث اهمال کاری در برنامه‌ها و کارها می‌شود، می‌توان به ناتوانی افراد در کنترل خود مقابل لذت ها و پاداش های آنی اشاره کرد. زمانی که فرد به موفقیتی نسبی دست پیدا می‌کند و پاداشی آنی دریافت می‌کند، لذت این پاداش باعث ارضا شدن ذهن فرد می‌شود و فرد دیگر برای رسیدن به هدف خود تلاش نمی‌کند.

همچنین رویاپردازی بیش از حد درباره رسیدن به موفقیت، باعث می‌شود که ذهن به صورت ناخودآگاه یک لذت کوچکی را دریافت کند و از این جهت سیراب شود و دیگر برای رسیدن به موفقیت واقعی، تلاش نکند.

انواع اهمال کاری

اگرچه تا صحبت از اهمال کاری به میان می‌آید، اولین گزینه‌ای که به ذهن ما می‌رسد تنبلی در انجام کارهاست، اما اهمال کاری می‌تواند به دلایل گوناگونی رخ دهد. اهمال کاری انواع مختلفی دارد و تنبلی یکی از انواع اهمالی کاری است. انواع اهمال کاری عبارتند از:‌

  • عدم تمایل به انجام کارهایی که برای ما زحمت دارد
  • لجبازی با خود یا دیگران
  • داشتن ترس به هر دلیلی
  • تحت تاثیر دیگران بودن

راهکارهایی برای غلبه بر اهمال کاری

خوشبختانه مقابله با اهمال کاری، کاری دشوار و نشدنی نیست و شما می‌توانید با رعایت چند نکته ساده و کمک گرفتن از چند راهکار، با اهمال کاری خود مقابله کنید. در ادامه، برخی از این راهکارها را با هم بررسی می‌کنیم:‌

پیدا کردن علت اهمال کاری

اولین اقدامی که برای مقابله با اهمال کاری باید انجام دهید، پیدا کردن علت اهمال کاری است. وقتی بدانید چرا کارها را به تعویق می‌اندازید، غلبه کردن بر اهمال‌ کاری برایتان ساده‌تر خواهد بود. رایج‌ ترین علل اهمال کاری عبارتند از:

  • بی‌انگیزه بودن
  • کمبود اعتماد به نفس
  • ترس از شکست
  • کمال‌ گرایی
  • بی انرژی بودن
  • نداشتن عزت نفس
  • تمرکز نداشتن

برنامه ریزی مشخص

داشتن یک برنامه ریزی مشخص می‌تواند به غلبه بر اهمال کاری کمک زیادی کند. از جمله کارهایی که می‌توانید برای این مورد انجام دهید، تهیه یک لیست کارهای روزانه است که به شما کمک می‌کند بدانید که دقیقا در هر روزی، چه کارهایی را باید انجام دهید.

فهرست انجام کارها که امروزه بیشتر آن را به عنوان To Do List می‌شناسیم، یکی از بهترین تکنیک‌های برنامه‌ریزی و مدیریت زمان است که بسیاری از افراد در سراسر دنیا از آن استفاده می‌کنند. این فهرست، با اولویت دادن به کارهای مختلف، به شما کمک می‌کند تا وظایف و مسئولیت‌های روزانه و هفتگی خود را بهتر مدیریت کنید و به همه امور روزانه خود بپردازید.

تبدیل وظایف به عادت

برای آن که به اهمال کاری دچار نشوید، باید سعی کنید که وظایف و کارهای خود را به یک عادت تبدیل کنید. به عنوان مثال، اگر می‌خواهید ورزش کردن را به تعویق نیاندازید، باید این کار را به یک عادت در برنامه روزانه خود تبدیل کنید.

یکی از مواردی که باعث اهمال کاری و نرسیدن به برنامه‌های شخصی می‌شود، مولتی تسک بودن است. مولتی تسکینگ و سینگل تسکینگ دو ویژگی شخصیتی متفاوت است که از هر فردی به فرد دیگر تغییر می‌کند. با شناخت این ویژگی‌ها شما می‌توانید توانایی‌های خود برای شغل‌های مختلف را شناسایی کنید. معمولا با تست‌های شخصیتی مختلف می‌توانید متوجه این موضوع شوید. با این حال، سوالی که همیشه مطرح است این است که مولتی تسک بودن بهتر است یا سینگل تسک بودن؟

قانون ۲ دقیقه

یکی از راهکارهای بسیار موثری که می‌تواند در جلوگیری و مقابله با اهمال کاری به شما کمک کند، قانون ۲ دقیقه است. هرگاه احساس کردید که قرار است کاری را به تعویق بیاندازید و آن را به بعدا موکول کنید، همان لحظه بدون فکر اضافه، دو دقیقه وقت بگذارید و همه یا بخشی از آن کار را انجام دهید. به عنوان مثال، اگر قرار است تمیز کردن اتاق را به فردا واگذار کنید، همان لحظه بلند شوید و شروع به تمیز کردن حداقل بخشی از اتاق کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید