انواع افسردگی؛ علائم و درمان افسردگی - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز
افسردگی

انواع افسردگی؛ علائم و درمان افسردگی

افسردگی یکی از اختلالات روان شایع در جوامع امروزی است و می‌توان گفت که در دنیای صنعتی و پر از تنش امروز، این اختلال روزبه‌روز در حال گسترش است. داروهای ضد افسردگی در بسیاری از کشورها جزو ۱۰ داروی پرمصرف شناخته می‌شوند و آمارها نشان می‌دهد که روزبه‌روز به تعداد افراد مبتلا به افسردگی افزوده می‌شود.

همه ما ممکن است گاهی اوقات ناراحتی و غم را به صورت گذرا تجربه کنیم؛ اما این به معنی افسرده بودن ما نیست. فرد مبتلا به افسردگی، در دوره‌های طولانی مدت، غم و ناراحتی زیادی را تجربه می‌کند و انگیزه‌ای برای تلاش و ادامه زندگی ندارد. افسردگی در برخی از افراد به قدری شدت پیدا می‌کند که حتی بلند شدن از تخت خواب نیز به یک کار طاقت‌فرسا برای فرد تبدیل می‌شود.

افسردگی روی زندگی نرمال فرد تاثیر منفی می‌گذارد و فرد را از انجام فعالیت‌های روزمره خود باز می‌دارد. افراد مبتلا به افسردگی به سختی می‌توانند روی کارهای خود تمرکز کنند. همچنین شروع کار و انجام فعالیت‌های روزانه برای فرد مبتلا به افسردگی بسیار سخت است؛ از این رو فرد ممکن است بسیاری از فرصت‌های مهم و تاثیرگذار در زندگی را از دست بدهد.

معاشرت با اعضای خانواده و دوستان برای فرد مبتلا به افسردگی بسیار دشوار است. همین موضوع باعث می‌شود که فرد مبتلا به افسردگی کم‌کم از جمع دوستان و خانواده کنار زده شود و به انزوا رو بیاورد. درست زمانی که فرد نیاز به کمک از طرف دیگران دارد، به شدت از دوستان و خانواده خود دور می‌شود.

اگرچه اکثر ما افسردگی را معمولا با علائمی مثل ناراحتی و گوشه‌گیری می‌شناسیم؛ اما باید بدانید که این تنها یکی از انواع افسردگی است. اگرچه برخی از علائم بین انواع افسردگی مشترک است، اما همه افراد مبتلا به افسردگی علائم یکسانی ندارند. افسردگی ممکن است به دلایل گوناگونی به وجود آید و در هر فرد به شکل متفاوتی ظاهر شود.

شناخت نوع افسردگی این کمک را به شما می‌کند تا درمان دقیق‌تر و بهتری بتوانید برای آن داشته باشید. امروزه روانشناسان و روانپزشکان با کمک تشخیص نوع اختلال افسردگی می‌توانند روند درمانی بهتری را به بیمار ارائه دهند تا فرد بتواند خیلی سریع نتیجه‌ بگیرد.

تشخیص افسردگی و شناسایی انواع افسردگی تنها از عهده یک روانشناس بالینی حرفه‌ای برمی‌آید و شما صرفا با بررسی علائم افسردگی نمی‌توانید به تشخیص قطعی دست پیدا کنید؛‌ از این رو بسیار مهم است که اگر علائم افسردگی را در خود یا اطرافیانتان مشاهده کرده‌اید، خیلی سریع برای درمان آن اقدام کنید و به یک روانشناس متخصص مراجعه کنید. در بسیاری از مواقع ممکن است که روانشناس در همان نگاه اول نتواند افسردگی شما را تشخیص دهد و لازم باشد که جلسات روانشناسی را ادامه دهید.

در این نوشته کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، می‌خواهیم در مورد انواع افسردگی و علائم هر کدام صحبت کنیم و در نهایت راهکارهایی برای درمان افسردگی ارائه دهیم. اگر شما هم خود یا کسی از اطرافیانتان مبتلا به افسردگی است، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره و روانشناسی برای تشخیص و درمان افسردگی را دارد. افسردگی جزو آن دسته از اختلالاتی است که نیاز به درمان طولانی‌ مدت دارد. با شرکت در جلسات روانشناسی و روان درمانی می‌توانید به درمان افسردگی کمک کنید.

افسردگی چیست؟

افسردگی یکی از شایع‌ترین اختلالات روان در عصر حاضر است و افراد بسیار زیادی با آن درگیر هستند. فرد مبتلا به افسردگی علاقه و اشتیاق خود را نسبت به انجام کارها از دست می‌دهد و به ندرت چیزی می‌تواند او را خوشحال کند.

افسردگی تاثیرات منفی زیادی روی زندگی روزمره فرد دارد و فرد را از انجام فعالیت‌های روزانه خود باز می‌دارد. فرد مبتلا به افسردگی مدت زیادی از روز را دچار غم و ناراحتی است و انگیزه‌ای برای انجام هیچ کاری ندارد.

افسردگی

یک نکته بسیار مهم که در مورد افسردگی باید به آن توجه داشته باشیم این است که زمانی می‌گوییم که فرد به افسردگی مبتلا است که علائم افسردگی را به مدت حداقل دو ماه تجربه کند. اگر شما گاها دچار بی‌انگیزگی و ناامیدی می‌شوید و خیلی زود از این حالت خارج می‌شوید، مبتلا به افسردگی نیستید؛ بلکه به دلیل شرایط و فشارهای زندگی یا … دچار تغییر خلق‌وخو شده‌اید.

افسردگی یکی از بیماری‌های روانی شایع در دنیای امروز است و افراد زیادی در سراسر جهان مبتلا به افسردگی هستند. متاسفانه این بیماری در بسیاری از مواقع جدی گرفته نمی‌شود و توجهی به آن نمی‌شود. اغلب افرادی که دچار افسردگی هستند، تا مدت‌ها متوجه این موضوع نمی‌باشند و آن را به بی‌حالی و بی‌حوصلگی ربط می‌دهند.

انواع افسردگی

همانطور که پیش‌تر هم به آن اشاره کردیم، علائم افسردگی در همه افراد مبتلا به افسردگی یکسان نیست و شدت افسردگی در افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد. در ادامه برخی از مهم‌ترین و رایج‌ترین انواع افسردگی را معرفی می‌کنیم و علائم هر کدام را بررسی می‌کنیم. توجه داشته باشید که مطالب پیش رو تنها برای آشنایی بیشتر شماست و تشخیص قطعی افسردگی تنها توسط روانشناس و در جلسات درمان صورت می‌گیرد.

افسردگی ماژور

یکی از انواع شایع افسردگی، افسردگی ماژور نام دارد. افسردگی ماژور دقیقا همان نوع افسردگی است که بیشتر ما آن را می‌شناسیم. فرد مبتلا به افسردگی ماژور اشتیاقی برای رویدادهای مختلف زندگی ندارد و با ناامیدی درگیر است. علائم افسردگی ماژور بیش از دو هفته در فرد باقی می‌ماند و ممکن است فرد در طول سال دوره‌های مختلف افسردگی ماژور را تجربه کند و این موضوع تا سال‌ها ادامه پیدا کند. از جمله علائم افسردگی ماژور عبارتند از:

  • احساس غم و ناراحتی و ناامیدی
  • بی‌اشتیاقی نسبت به فعالیت‌هایی که در گذشته به آن علاقه‌مند بودید
  • کمبود انرژی
  • تحریک‌پذیری شدید
  • عدم تمرکز
  • پرخوری یا کم‌اشتهایی
  • بی‌خوابی
  • افکار خودکشی و آسیب به خود

افسردگی دیستایمیا یا افسردگی مداوم

افسردگی دیستایمیا یک نوع افسردگی بلند مدت‌ است که شدت علائم آن به اندازه افسردگی ماژور نیست. در این نوع افسردگی که ممکن است سال‌ها نیز طول بکشد، فرد می‌تواند تا حدی به فعالیت‌های روزمره خود برسد؛ اما تمرکز کافی برای انجام آن‌ها را ندارد و کارها با کیفیت انجام نمی‌شوند. از جمله علائم افسردگی مداوم عبارتند از:

  • احساس غم
  • خستگی مداوم
  • مشکل در تمرکز
  • تغییر اشتها
  • بی‌خوابی

افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان یکی دیگر از انواع افسردگی است که معمولا مادرانی که به‌تازگی فرزند آن‌ها متولد شده‌ است دچار آن می‌شوند. پس از تولد کودک، سطح هورمون‌ها به شدت در بدن مادر بر هم می‌خورد و همین موضوع باعث تغییرات خلق و خوی مادر می‌شود و در نوع شدید‌تر آن، باعث ایجاد افسردگی در مادر می‌شود. از جمله علائم افسردگی پس از زایمان مادر عبارتند از:

افسردگی پس از زایمان
  • افکار خودکشی یا آسیب به کودک
  • ترس و فوبیا از آسیب رساندن به کودک
  • احساس مادر خوبی نبودن و شکست در برقراری ارتباط با کودک

افسردگی پس از زایمان یا PPD یکی از انواع افسردگی موقعیتی است که معمولا خانم‌ها پس از تولد فرزندشان تجربه می‌کنند. این نوع افسردگی به دلیل تغییرات هورمونی و تغییرات شرایط زندگی فرد به وجود می‌آید و می‌تواند سلامت روان مادر را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

افسردگی فصلی

اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که در پاییز و زمستان مود پایینی دارند و علاقه‌ای به پا گذاشتن به بیرون از خانه ندارید، احتمالا دچار افسردگی فصلی هستید. افسردگی فصلی یکی از انواع افسردگی موقعیتی است که فرد با تغییر فصل و شروع فصل سرما، علائم افسردگی را در خود مشاهده می‌کند. افراد مبتلا به افسردگی فصلی معمولا اشتیاقی به خارج شدن از خانه ندارند و ترجیح می‌دهند زمان خود را در تخت خواب و زیر پتو بگذرانند.

هنوز دلیل قطعی برای بروز این افسردگی در برخی از افراد پیدا نشده است؛ اما برخی از پژوهشگران آن را به کم بودن نور خورشید و سردی هوا نسبت می‌دهند که روی برخی از افراد تاثیر بیشتری دارد. خوشبختانه این افسردگی به راحتی قابل درمان است و با تنظیم نور اتاق و همچنین داشتن یک تغذیه مناسب می‌تواند تا حدودی آن را کنترل کنید.

افسردگی در کودکان

برخلاف باور عموم که افسردگی را یک اختلال مختص به بزرگسالان می‌داند، باید گفت که حتی کودکان و نوجوانان نیز ممکن است به افسردگی مبتلا شوند. افسردگی در کودکان بسیار مهم و حائز اهمیت است و در صورت مشاهده علائم افسردگی باید خیلی زود برای درمان افسردگی کودک اقدام کنید تا این اختلال مانع تجربه‌ها و اوقات خوب کودکی او نشود.

یکی از اشتباهات رایج در مورد افسردگی این است که افسردگی تنها مختص به بزرگسالان است؛ اما لازم است بدانید که کودکان و نوجوانان نیز ممکن است به افسردگی مبتلا شوند. افسردگی در کودکان کاملا متفاوت با بزرگسالان است. معمولا کودکان در کنار افسردگی، علائم اضطراب را نیز از خود بروز می‌دهند. به افسردگی در کودکان در پزشکی اصطلاحا «افسردگی نقاب‌دار» گفته می‌شود. این به این معنی است که کودک مبتلا به افسردگی به جای بروز نشانه‌های غم و ناراحتی، رفتارهای خشن و عصبی از خود بروز می‌دهد.

اختلال دو قطبی

یکی دیگر از انواع افسردگی، اختلال دو قطبی است. این نوع از افسردگی با سایر انواع افسردگی کمی متفاوت است. در اختلال دو قطبی، فرد تغییرات خلق و خوی شدید را تجربه می‌کند و در دوره‌ای بسیار شاد، خوشحال و پرانرژی است و در دوره دیگر دچار افسردگی و ناراحتی و غم می‌شود و این چرخه به طور پیوسته در حال وقوع است.

افراد مبتلا به اختلال دو قطبی یا bipolar، بین دو حالت خلقی بسیار شاد و سرزنده و بسیار ناراحت و افسرده در حال تغییر هستند. این تغییرات ناگهانی و همیشگی می‌تواند تاثیرات زیادی روی زندگی فرد و اطرافیانش داشته باشد. ممکن است فرد در یک دوره‌ای بسیار پرانرژی و شاد باشد و تصمیمات ناگهانی و هیجان‌انگیز بگیرد؛ سپس در دوره افسردگی، فرد به‌ گوشه‌گیری و ناراحتی رو آورد؛ در نوع‌های پیشرفته‌تر اختلال دو قطبی، ممکن است فرد در دوره افسردگی حتی اقدام به خودکشی کند.

درمان افسردگی

خوشبختانه امروزه تکنیک‌های درمانی خوبی برای درمان افسردگی وجود دارد که شما با نظر روانشناس و روانپزشک خود و نسبت به نوع افسردگی که دارید، می‌توانید یک یا چند تکنیک درمانی را به صورت مکمل انجام دهید. از جمله روش های درمان افسردگی عبارتند از:

 

  • روان درمانی
  • رفتار شناختی
  • دارو درمانی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید