با اعتیاد همسر چه کنیم؟‌ + بایدها و نبایدهای برخورد با همسر معتاد - مرکز روانشناسی و روانپزشکی برگ سبز

با اعتیاد همسر چه کنیم؟‌ + بایدها و نبایدهای برخورد با همسر معتاد

اعتیاد همسر می‌تواند زندگی شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. اعتیاد بلای خانمان سوزی است که همه جنبه‌های زندگی فرد و خانواده‌اش را تحت تاثیر قرار می‌دهد و روی همه اعضای خانواده تاثیرگذار است.

در سال، زوج‌های زیادی به دلیل اعتیاد همسر از یکدیگر طلاق می‌گیرند و به زندگی مشترک خود خاتمه می‌دهند؛ زیرا اعتیاد می‌تواند به طور کامل بنیان خانواده را بر هم بریزد و زندگی زوج‌ها را از بین ببرد؛ با این حال، اعتیاد مرحله آخر زندگی نیست و همچنان می‌توان به بهبود فرد اطمینان داشت.

بسیاری از افرادی که به سمت اعتیاد رفته‌اند و در دام اعتیاد قرار گرفته‌اند، توانسته‌اند با اراده و تلاش بالا خود را از این دام فراری دهند و پاک شوند؛ البته در این مسیر نباید نقش و تاثیر خانواده، به خصوص همسر فرد را نادیده گرفت.

بدون شک زندگی با همسر معتاد بسیار دشوار است و روح و روان شما را به شدت آزار خواهد داد؛ با این حال، اگر به همسر خود علاقه دارید و می‌خواهید در این مسیر به او کمک کنید و در کنار او باشید، باید بدانید که چگونه با همسر معتاد برخورد کنید.

اعتیاد همسر مسئله پیچیده‌ای است که اگر با آگاهی با آن مواجه نشوید، می‌تواند جنبه‌های مختلف زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ در بسیاری از مواقع، فرد معتاد برای داشتن همراهی خانواده، به خصوص همسر، سعی می‌کند تا همسرش را نیز درگیر اعتیاد کند.

گاهی اوقات نیز رفتارهای غلط همسر و اعضای خانواده، می‌تواند باعث شود که فرد بیشتر گرفتار اعتیاد شود و ترک کردن برای او سخت‌تر یا غیرممکن شود. توجه‌های بی‌دلیل و بی‌اندازه، اجازه مصرف مواد مخدر بدون شرمساری و بدون حد و مرز در محیط خانه نه تنها به همسر معتاد کمک نمی‌کند، بلکه بیشتر او را به سمت اعتیاد سوق می‌دهد؛ از طرف دیگر، بی‌محلی، طرد کردن یا جدا کردن زندگی مشترک و طلاق عاطفی نیز نمی‌تواند به همسر معتاد کمک کند و او را بیشتر گرفتار اعتیاد می‌کند.

سوالی که در این بین مطرح می‌شود این است که پس با اعتیاد همسر چه کنیم؟ چگونه با همسر معتاد برخورد کنیم؟ چه رفتاری در مقابل اعتیاد همسر از خود نشان دهیم؟ پاسخ به این سوالات می‌تواند به شما کمک کند تا با همسر معتاد خود برخورد مناسبی داشته باشید و به او کمک کنید تا اعتیاد را کنار بگذارد و دوباره زندگی مشترک خود را با شادی و خوشی کنار هم ادامه دهید.

در این نوشته از کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، قصد داریم درباره نحوه برخورد با اعتیاد همسر و واکنش مناسب در برابر همسر معتاد صحبت کنیم و بگوییم که چه رفتاری با همسر معتاد داشته باشید تا علاوه بر تعیین حد و مرزهای مشخص، به ترک اعتیاد همسر خود نیز کمک کنید. اگر شما هم جزو آن دسته از خانواده‌هایی هستید که به نوعی با اعتیاد، به خصوص اعتیاد همسر، درگیر هستند، پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.

اعتیاد همسر تاثیرات زیادی روی همه جنبه‌های زندگی مشترک و رابطه می‌گذارد. اعتیاد می‌تواند زندگی مشترک را به سمت طلاق عاطفی و ترک کردن یکدیگر بکشاند و هم خود فرد و هم همسر او را دچار مشکلات زیادی کند. در این بین، برخی از افراد تصمیم می‌گیرند که در کنار همسر معتاد خود زندگی کنند و به او در مسیر ترک اعتیاد کمک کنند. گرفتن همچین تصمیمی بسیار سخت و دشوار است و برای آن که بتوانید به همسر معتاد خود کمک کنید، لازم است که نحوه برخورد با همسر معتاد را بشناسید و از این موضوع آگاهی پیدا کنید. مشاوره خانواده و زوج درمانی نیز می‌تواند کمک زیادی در این مسیر به شما کند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز مشاوره غرب تهران، امکان برگزاری جلسات مشاوره زوج درمانی را در محیطی امن و آرام برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما می‌توانید از طریق لینک زیر برای شرکت در جلسات زوج درمانی وقت رزرو کنید.

با همسر معتاد چگونه برخورد کنیم؟

نحوه برخورد با همسر معتاد بسیار مهم و حائز اهمیت است. برای آن که اعتیاد همسر خود را کنار بگذارید و در این مسیر به او کمک کنید، لازم است که بایدها و نبایدهای برخورد با همسر معتاد را بدانید. در ادامه، مهم‌ترین نکات هنگام برخورد با همسر معتاد و اعتیاد همسر را با هم بررسی می‌کنیم:‌

تعیین حد و مرزهای مشخص

اولین اقدامی که برای برخورد با همسر معتاد و نجات زندگی خود از اعتیاد باید انجام دهید، تعیین حد و مرزهای مشخص و دقیق در مواجهه با اعتیاد همسر است. این حد و مرزها برای حفظ سلامت جسمی و روانی شماست تا بتوانید با اعتیاد همسر خود بهتر کنار بیایید و این موضوع آسیبی به شما وارد نکند. این جد و مرزها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:‌

  • ورود الکل و سایر مواد مخدر در خانه ممنوع است.
  • در هنگام مستی ورود به خانه ممنوع است.
  • ورود دوستان مصرف کننده الکل یا مواد مخدر به خانه ممنوع است.
  • عدم ارتباط در هنگام مصرف مواد مخدر یا مستی (یعنی تماس، پیامک و غیره).
  • عدم درخواست برای قرض گرفتن چیزها (مانند پول، ماشین، تلفن همراه و غیره).

مراقبت و خود ایمنی

برای آن که بتوانید به همسر خود کمک کنید، لازم است که ابتدا به خود کمک کنید و خودتان سالم باشید. اعتیاد همسر راهی پرچالش و پردغدغه است و مشکلات زیادی را برای شما نیز به وجود می‌آورد؛ پس لازم است که ابتدا و قبل از هر اقدامی از خودتان در این مسیر مراقبت کنید و به سلامت روان خود اهمیت دهید.

زندگی‌های مشترک بسیاری به علت عدم آگاهی از نحوه مدیریت خشم و نحوه برخورد با همسر پرخاشگر دچار مشکلات جدی شده و حتی به جدایی ختم شده است. اگر در رابطه‌ای باشید که یکی از طرفین مبتلا به حدی از پرخاشگری باشد، طرف مقابل نیازمند سعه صدر و خرد بالایی می‌باشد تا بتواند اوضاع را تحت کنترل قرار دهد.

آگاهی در مورد اعتیاد

اگر می‌خواهید به همسر معتاد خود کمک کنید، لازم است که در این زمینه آگاهی کسب کنید و اطلاعات خود را بالا ببرید. به عنوان مثال، لازم است که علائم مصرف موارد مخدر را بشناسید و محرک‌های محیطی که می‌تواند همسرتان را بیشتر به سمت اعتیاد و مصرف مواد مخدر سوق دهد را شناسایی کنید. این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا بتوانید بهتر از خود و همسرتان مراقبت کنید و بهتر او را به سمت ترک اعتیاد سوق دهید.

مچ‌گیری ممنوع

اگرچه اعتیاد همسر می‌تواند برای شما ناخوش‌ و ناراحت‌کننده باشد، اما سعی کنید که رفتار کنترلگرانه یا مچ‌گیری نداشته باشید. اگرچه رفت و آمدهای مشکوک شما را نگران می‌کند یا نگران مصرف دوباره او هستید، اما چنین رفتارهایی می‌تواند باعث عدم اعتماد همسرتان به شما شود و او مصرف مواد و اعتیاد خود را از شما پنهان کند. سعی کنید به جای رفتارهای مچگیرانه، با همسر خود صادق باشید و محیطی امن برای او فراهم کنید تا بتواند به شما اعتماد کند و شما نیز بتوانید به او کمک کنید.

شک و بدبینی به همسر یکی از آن مسائلی است که می‌تواند به‌راحتی زندگی مشترک شما را از بین ببرد و باعث ایجاد احساس ناراحتی، ناامنی، خشم و عصبانیت در زندگی مشترک شما شود. شک به همسر از آن دسته مسائلی است که خیلی زود باید برای حل آن اقدام کنید؛ در غیراینصورت، ممکن است که دچار طلاق عاطفی شوید یا زندگی مشترک شما به طور کلی از هم بپاشد.

بحث نکنید

هنگامی که همسرتان به‌تازگی مواد مخدر مصرف کرده است و اصطلاحا نئشه است، با او جر و بحث نکنید. بحث‌ کردن در این حالت نه تنها بی‌فایده است و تاثیری روی فرد ندارد، بلکه احتمال دارد شما را با خطر مواجه کند. برخی مواد مانند مواد محرک و انواع مواد توهم‌زا فرد را در حالت غیر طبیعی قرار می‌دهند و باعث می‌شوند که او در آن حالت متوجه اطرافش نباشد و براساس توهمات و هذیان‌های خود عمل کند. در این شرایط باید از خودتان مراقبت کنید. پس صبر کنید به حالت عادی برگردد و در موقعیت مناسب انتظارات خود را به طور قاطع به او بگویید.

انتقاد از همسر یکی از چالش‌های زندگی مشترک، به خصوص برای آن دسته از زوج‌هایی که به‌تازگی ازدواج کرده‌اند، به حساب می‌آید. قطعا هیچ کدام از ما بدون عیب و نقص نیستیم و کاستی‌هایی را در زندگی مشترک داریم. همسر ما نیز از این قضیه مستثنی نیست و احتمالا نسبت به او نیز انتقاداتی خواهیم داشت؛ اما نحوه بیان این انتقادات بسیار مهم است تا به همسرمان برنخورد و در برابر این انتقادات گارد نداشته باشد.

نداشتن حمایت ناسالم

اینکه شما می‌خواهید به همسر معتاد خود کمک کنید، بسیار خوب است؛ اما توجه داشته باشید که در این مسیر از او حمایت ناسالم و بی‌جا نکنید. به عنوان مثال، اگر همسر معتاد شما نمی‌تواند خرج اعتیاد خود را بدهد، به او پول برای خرید و مصرف مواد مخدر ندهید؛ یا زمانی که همسر معتاد شما از شما می‌خواهد که اعتیاد او را جلوی خانواده لاپوشانی کنید با او همکاری نکنید و از او بخواهید که مسئولیت کار خود را برعهده بگیرد.

طرد نکردن

یکی از بزرگترین اشتباهاتی که در برخورد با همسر معتاد می‌توان انجام داد، طرد کردن و تنها گذاشتن او است. همسر معتاد شما بیشتر از هر زمان دیگری به حمایت‌های مالی، فیزیکی و عاطفی شما نیاز دارد؛ پس اگر می‌خواهید به او کمک کنید او را طرد نکنید و همچون یک فرد از اعضای خانواده با او برخورد کنید. او را در جمع‌های خانوادگی خود مثل غذا خوردن، تفریح کردن و … مشارکت دهید و در مورد مسائل مختلف نظر او را نیز بخواهید و نگذارید احساس کند که طرد شده است.

کمک حرفه‌ای در ترک اعتیاد

اگر می‌خواهید به ترک اعتیاد همسر خود کمک کنید، لازم است که این کار را به صورت اصولی و حرفه‌ای انجام دهید؛ از این رو بهتر است که از یک مشاور ترک اعتیاد کمک بخواهید تا بتواند شما را در این مسیر راهنمایی کند.

زوج درمانی

قطعا اعتیاد رابطه شما را با پیچیدگی‌های زیادی روبه‌رو می‌کند. این مشکلات حتی تا بعد از ترک اعتیاد همسر نیز می‌تواند همچنان باقی‌ بماند و روی جنبه‌های دیگر رابطه شما تاثیر بگذارد؛ پس بهتر است که در این مسیر زوج درمانی و شرکت در جلسات مشاوره زوج را نیز دنبال کنید.

 

اعتیاد همسر از جمله مواردی است که باید برای حل آن به زوج درمانگر مراجعه کنید. در چنین شرایطی شرکت در جلسات زوج درمانی می‌تواند تا میزان قابل توجهی تاثیرگذار باشد و به شما و همسرتان کمک کند تا با یکدیگر بتوانیم به‌خوبی تعامل کنید و مشکلات و اختلافات بین خود را از بین ببرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید