اختلال نقص توجه و بیش فعالی در بزرگسالان + علائم و درمان بیش فعالی بزرگسالان
اختلال نقص توجه که بیشتر آن را به عنوان اختلال بیش فعالی میشناسیم، یکی از اختلالات نسبتا رایج در بین بزرگسالان است که مشکلات زیادی را برای زندگی عادی و نرمال فرد ایجاد میکند. اگرچه زمانی که اسم اختلال بیش فعالی به میان میآید، ذهن ما به سمت بیش فعالی کودکان میرود، اما باید بدانید که این اختلال میتواند در بزرگسالان نیز وجود داشته باشد و نیاز به درمان دارد.
اغلب بزرگسالانی که دچار اختلال بیش فعالی و نقص توجه هستند، در دوران کودکی نیز این اختلال را همراه خود داشتهاند؛ اما به دلیل تشخیص ندادن یا عدم توجه والدین برای درمان، این اختلال تا دوران بزرگسالی نیز با آنها همراه بوده است.
اختلال بیش فعالی بزرگسالان میتواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند. تحرک زیاد و عدم آرام گرفتن و مشکل در تمرکز، از جمله مشکلاتی است که اختلال بیش فعالی میتواند برای فرد به همراه داشته باشد. همین موضوع باعث میشود که فرد در انجام فعالیتهای اجتماعی مختلف، یادگیری در مدرسه یا در محیط کار دچار مشکل شود و برای انجام کارهای ساده مثل کتاب خواندن، بیشتر از افراد دیگر انرژی صرف کند یا تمرکز کافی برای نشستن سر کلاس یا جلسه کاری را نداشته باشد.
همین موضوع اهمیت تشخیص و درمان اختلال بیش فعالی کودکان را دو چندان میکند؛ زیرا هرچه این اختلال زودتر تشخیص داده شود و سریعتر برای درمان آن اقدام کنید، اثرات سو آن روی زندگی کودک کمتر میشود و فرد میتواند زندگی نرمالی را در پیش بگیرد. با این حال، اگر اختلال بیش فعالی به هر دلیلی در دوران کودکی تشخیص داده نشد و برای درمان آن اقدامی صورت نگرفت، جای نگرانی نیست.
این روزها روشهای درمانی زیادی برای درمان اختلال بیش فعالی بزرگسالان وجود دارد که به فرد کمک میکند خیلی سریع زندگی نرمال خود را در پیش بگیرد. خوشخبتانه اغلب این روشهای درمانی موثر واقع میشوند و فرد میتواند عوارض اختلال بیش فعالی را از خود دور کند.
در این نوشته کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، قصد داریم درباره اختلال بیش فعالی در بزرگسالان، علائم اختلال بیش فعالی بزرگسالان و در نهایت درباره درمان اختلال بیش فعالی بزرگسالان صحبت کنیم. اگر شما هم در تمرکز دچار مشکل هستید و انجام فعالیتهایی که نیاز به سکون و تمرکز بالا دارند برای شما سخت است، یا نشستن در کلاس درس برایتان به یک دغدغه همیشگی تبدیل شده است، توصیه میکنیم که در ادامه این نوشته با ما همراه باشید.
اولین اقدامی که در مورد اختلال بیش فعالی بزرگسالان بیاد انجام دهید، مراجعه به روانشناس است. اگر شک دارید که آیا مبتلا به اختلال ADHD هستید یا خیر، بهتر است که به یک روانشناس مراجعه کنید تا پس از صحبت با شما و بررسی علائم و همچنین انجام تستهای مختلف، این اختلال را در شما تشخیص دهد و مسیر درمانی مشخصی را برای شما بچیند. کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات روانشناسی و روان درمانی برای تشخیص و درمان اختلال نقص توجه بزرگسالان را دارد. ما در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، شرایطی آرام و آرامشبخش را برای شما فراهم کردهایم تا بتوانید بهراحتی و بدون استرس و دغدغه در جلسات روانشناسی شرکت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد جلسات روانشناسی در کلینیک روانشناسی برگ سبز و همچنین رزرو وقت روانشناسی، روی لینک زیر کلیک کنید.
اختلال بیش فعالی یا نقص توجه بزرگسالان چیست؟
اگر تمرکز کردن برای شما دشوار است، نمیتوانید مدت زیادی در یک جا آرام بنشینید، خیلی زود حواستان پرت میشود، مدام در حال صبحت کردن با صدای بلند هستید یا نشستن در یک جلسه کاری یا دنبال کردن یک فیلم برای شما سخت است، احتمالا شما مبتلا به اختلال بیش فعالی بزرگسالان هستید.
اختلال بیش فعالی یا نقص توجه یکی دیگر از اختلالات روانشناختی هستند که روی زندگی نرمال و عادی شما میتواند تاثیرگذار باشد. معمولا افراد مبتلا به ADHD در تمرکز کردن دچار مشکل میشوند؛ همین موضوع باعث مشکلات زیادی در محیط کار یا دانشگاه میشود و فرد برای انجام کارهای عادی خود، مثل نشستن سر جلسه کلاس، نیازمند صرف انرژی بیشتری خواهد بود.
اختلال بیش فعالی بزرگسالان یک اختلال بسیار جدی است که معمولا از دوران کودکی با او همراه است؛ همین موضوع باعث میشود که فرد متوجه مشکل خود و تفاوت خود با سایر افراد نشود و این موضوع را عادی بپندارد و برای درمان اقدام نکند.
اختلال نقص توجه میتواند باعث بروز مشکلات زیادی در زندگی شما شود و به طور کلی زندگی عادی و نرمال را برای شما سختتر کند؛ از این رو بسیار مهم است که به دنبال یک درمان عملی و سریع برای اختلال بیش فعالی بزرگسالان باشیم.
اختلال بیش فعالی بزرگسالان یکی دیگر از اختلالات نسبتا رایج در بین بزرگسالان است که باعث مشکل در تمرکز فرد میشود. افراد مبتلا به بیش فعالی، بهسختی میتوانند روی موارد خاص تمرکز کنند. معمولا این افراد از نشستن در یک جا یا انجام یک کار تکراری خسته میشوند و تمرکز کافی برای انجام آن را ندارد.
علائم اختلال بیش فعالی بزرگسالان
علائم اختلال بیش فعالی در بزرگسالان با کودکان متفاوت است. در حالت کلی میتوان علائم اختلال بیش فعالی را در سه دسته علائم بیتوجهی، علائم بیش فعالی و علائم تکانشگری تقسیمبندی کرد. بیش فعالی میتواند در هر فردی با علائم متفاوتی خود را نشان دهد. در ادامه مهمترین و رایجترین علائم اختلال بیش فعالی بزرگسالان را بررسی میکنیم:
علائم بیتوجهی و نقص توجه
- مشکل در شروع یا ادامه پروژه و وظایف مثل انجام تکالیف درسی
- عدم توجه به جزئیات و داشتن اشتباهات سهلانگارانه
- مشکل در حفظ تمرکز
- حواسپرتی سریع با کمک محرکهای بیرونی مثل صدای تلفن
- دشواری و فراموشی در انجام فعالیتهای روتین مثل خرید هفتگی
مشکل در برنامهریزی
علائم بیش فعالی
- تکان شدید دستها و پاها هنگام نشستن
- عجله داشتن همیشگی
- احساس فعال بودن
- صحبت بیش از حد
- مشکل در نشستن طولانی مدت
- احساس بیقراری
- مشکل در کنترل نیازها
علائم تکانشگری
- بیان کردن عبارات یا سوالاتی در شرایط نامناسب
- مشکل در صف ایستادن
- پریدن وسط مکالمه و صحبت دیگران
- عدم هماهنگی با هنجارهای جامعه
علائم اختلال بیش فعالی در کودکان کاملا با علائم بزرگسالان متفاوت است و بیش فعالی در کودکان معمولا خود را با نشانههای مختلفی نمایان میکند. کودک مبتلا به بیش فعالی معمولا نمیتواند روی موضوع به خصوصی تمرکز کند؛ از همین رو اغلب این کودکان دچار اختلالات یادگیری میشوند. از طرف دیگر کودک مبتلا به بیش فعالی معمولا بیشتر از کودکان دیگر انرژی دارد و دیرتر خسته میشود.
عوارض اختلال بیش فعالی بزرگسالان
همانطور که بارها به آن اشاره کردیم، اختلال بیش فعالی بزرگسالان میتواند عوارض زیادی را برای فرد به همراه داشته باشد و باعث مشکلات زیادی در زندگی فرد شود. در ادامه برخی از مشکلاتی که اختلال بیش فعالی برای فرد ایجاد میکند را بیان میکنیم:
- انگیزه بسیار پایین
- پریدن از یک شاخه به شاخه دیگر
- گرایش به مصرف مواد مخدر و اعتیاد
- مشکلات در زندگی زناشویی و روابط عاطفی
- بیش فعالی جنسی
- مشکلات شغلی و تغییر مداوم شغل
یکی از جمله مشکلاتی که اختلال بش فعالی برای فرد به وجود میآورد، مشکل در اعتماد به نفس است. همه ما میدانیم که اعتماد به نفس نقش بسیار پررنگی در زندگی ما بازی میکند و یکی از عوامل موفقیت ماست. بسیاری از افراد بزرگ و مشهور، الگوهای موفقیت و کارآفرینان از اعتماد به نفس بسیار بالایی برخوردارند. اعتماد به نفس یکی از فاکتورهای مهم دستیابی به موفقیت است و این موضوع بر هیچ کسی پوشیده نیست.
درمان اختلال بیش فعالی
همانطور که تا حالا متوجه شدهاید، اختلال بیش فعالی میتواند مشکلات زیادی را برای زندگی عادی و نرمال فرد به وجود آورد؛ از همین رو بسیار مهم است که خیلی سریع برای درمان این اختلال اقدام کنیم. خوشبختانه امروزه روشهای درمانی مختلفی برای درمان اختلال بیش فعالی و نقص توجه بزرگسالان وجود دارد که همگی آنها پاسخ مناسبی به درمان نشان دادهاند. در ادامه برخی از رایجترین روش های درمان اختلال بیش فعالی بزرگسالان را بررسی میکنیم:
مراجعه به روانشناس و روان درمانی
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، اولین اقدامی که در مواجهه با اختلال بیش فعالی بزرگسالان باید انجام دهید، مراجعه به روانشناس و روان درمانگر است. روان درمانگر میتواند به شما در تشخیص قطعی اختلال بیش فعالی کمک کند. روانشناس با توجه به گفتگویی که با شما دارد و همچنین با کمک چند تست
میتواند اختلال بیش فعالی را به صورت قطعی در شما تشخیص دهد. همچنین ممکن است که برای تشخیص دقیقتر، روانشناس شما را به یک نوروتراپیست ارجاع دهد تا نقشه مغزی تهیه کنید و با توجه به آن اختلال بیش فعالی را تشخیص دهد.
پس از تشخیص نهایی اختلال بیش فعالی، نوبت به درمان آن میرسد. روانشناس و روان درمانگر میتواند با توجه به شدت اختلال بیش فعالی، برنامه درمانی دقیقی برای شما بچیند. این برنامه درمانی میتواند شامل جلسات روان درمانی و تراپی باشد که در آن به شما آموزش میدهد که چگونه با این اختلال کنار بیایید و با کمک تکنیکهایی که به شما میگوید، زندگی خود را بهتر کنترل کنید. همچنین روانشناس ممکن است که برای سایر درمانها مثل دارو درمانی یا درمان نوروتراپی، شما را به پزشک دیگری ارجاع دهد.
دارو درمانی
مصرف برخی از داروها میتواند به کنترل اختلال بیش فعالی کمک بسیار زیادی کند. این داروها میتواند شامل داروهای محرک باشند که سطح مواد شیمیایی انتقال دهنده عصبی در مغز را افزایش داده یا متعادل سازد. همچنین برخی از داروهای تجویز شده برای اختلال بیش فعالی بزرگسالان، شامل داروهای کنترل افسردگی میباشند تا از بروز افسردگی در فرد جلوگیری کند. توجه داشته باشید که دارو درمانی حتما باید زیر نظر روانپزشک صورت بگیرد. در صورت نیاز، روانشناس شما را به یک روانپزشک برای شروع دوره دارو درمانی ارجاع میدهد.
روانپزشکی شاخهای از علم رواندرمانی است که متاسفانه بسیاری از افراد آن را با روانشناسی اشتباه میگیرند و این دو رشته را یکسان و شبیه به هم میدانند؛ در صورتی که روانپزشکی تفاوتهای بسیار زیادی با روانشناسی دارد.
نوروفیدبک
یکی از شیوههای مدرن درمان اختلال بیش فعالی، درمان نوروفیدبک است. در این روش سعی میکنیم تا آن دسته از امواج مغزی که دچار اختلال هستند و باعث ایجاد اختلال بیش فعالی در فرد شدهاند را به صورت نرمال در بیاوریم و به نوعی مغز را دوباره آموزش دهیم تا خود را تنظیم کند.
درمان نوروفیدبک یکی از سریعترین روش های درمان اختلال بیش فعالی است که هیچگونه عوارضی را برای فرد به همراه نخواهد داشت. پیش از این درباره این روش درمانی و نحوه کارکرد آن صحبت کردهایم. توصیه میکنیم جهت آشنایی بیشتر با درمان نوروفیدبک، سری به نوشتههای دیگر سایت بزنید.
نوروفیدبک یکی از روشهای درمانی نوروتراپی است که برای درمان بسیاری از اختلالات روانی مثل بیش فعالی، افسردگی حاد، اختلالات خواب، وسواس فکری و … به کار میرود. در این تکنیک درمانی نوین، ما به دنبال آموزش دوباره مغز توسط خود مغز هستیم تا مغز بتواند امواجی که منتشر میکند را دوباره اصلاح کند.
گروه درمانی
گروه درمانی نیز میتواند به درمان و کنترل اختلال بیش فعالی کمک کند. امروزه بسیاری از افراد برای درک بهتر مشکل و اختلال خود و همچنین استفاده از تجربیات دیگران، در جلسات گروه درمانی مربوط به اختلال بیش فعالی شرکت میکنند. معمولا یک روانشناس ماهر نیز در این جلسات حضور دارد و جلسه را مدیریت میکند. روانشناس ممکن است که تکنیکها و نکاتی را برای کنترل بهتر اختلال بیش فعالی به افراد آموزش دهد.
تکنیکها و روشهای درمانی و کنترلی خانگی
برخی از شیوههای کنترلی نیز وجود دارند که به کنترل بهتر این اختلال و داشتن زندگی سالمتر به فرد مبتلا به اختلال بیش فعالی کمک میکند. معمولا توصیه میشود که فرد مبتلا به اختلال بیش فعالی، تکنیکهای برنامهریزی و مدیریت زمان را بیاموزد تا بتواند کارهای خود را بهموقع انجام دهد.
همچنین ساختن یک لیست انجام کارها میتواند کمک بسیار زیادی به افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی کند. انجام فعالیتهای آرامسازی مثل مدیتیشن، یوگا و تنفس عمیق نیز در کنترل این اختلال کمک زیادی میکند.
داشتن لیست انجام کارها (to do list) میتواند کمک بسیار زیادی به افراد متبلا به اختلال بیش فعالی کند. فهرست انجام کارها یا لیست کارهای روزانه، این امکان را به شما میدهد تا ذهن خود را مرتب کنید و وظایف روز خود را بدانید؛ از این رو، میتوانید برنامهریزی خیلی بهتری برای طول روز خود داشته باشید و به همه کارهای خود برسید. لیست کارهای روزانه (to do list) را میتوانید برای فعالیتهای روزانه، کارهای درسی، مسئولیتهای شغلی، کارهای خانه و … استفاده کنید و در این مورد محدودیت خاصی ندارید.