نحوه برخورد صحیح با همسر عصبی و پرخاشگر
زندگیهای مشترک بسیاری به علت عدم آگاهی از نحوه مدیریت خشم و نحوه برخورد با همسر پرخاشگر دچار مشکلات جدی شده و حتی به جدایی ختم شده است. اگر در رابطهای باشید که یکی از طرفین مبتلا به حدی از پرخاشگری باشد، طرف مقابل نیازمند سعه صدر و خرد بالایی میباشد تا بتواند اوضاع را تحت کنترل قرار دهد. در این مقاله سعی شده تا نحوه مدیریت خشم و نحوه کنار آمدن با شریک پرخاشگر را تا حد نیاز توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
پرخاشگری و عصبانیت همسر یکی از مواردی است که زوجها به خاطر آن به سراغ زوج درمانی و مشاوره خانواده میآیند. پرخاشگری همسر میتواند رابطه عاطفی شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و مشکلات جدی را برای شما به وجود آورد. معمولا افرادی که همسر آنها عصبی و پرخاشگر است، کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین مرکز روانشناسی غرب تهران، امکان برگزاری جلسات زوج درمانی را زیر نظر بهترین متخصصان زوج درمانی برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین رزرو وقت جلسات زوج درمانی در کلینیک روانشناسی برگ سبز، بهترین کلینیک روانشناسی غرب تهران، از طریق لینک زیر اقدام کنید.
آيا کسی که دارای خوی پرخاشگر است، میتواند تغییر کند؟
خشم ریشه در آسیب دارد و افرادی که دچار خشم و پرخاش میباشند نیازمند محبت و عشق زیادی میباشند. افرادی که خوی پرخاشگر دارند، در صورتی که اراده قوی و پشتکار مناسبی داشته باشند میتوانند تغییرات زیادی در خود ایجاد کنند. همه چیز بستگی به خود فرد و میزان حمایتی که از آن برخوردار میباشد دارد.
این افراد به خودآگاهی بیشتری نیاز دارند، باید بتوانند خودشان، محیط اطرافشان و نزدیکانشان را بیشتر بشناسند و محرکهایی که میتوانند باعث بروز احساسات منفی در آنها میشوند را شناسایی کنند. فقط در این صورت است که میتوانند این محرکها را تا جای ممکن کنترل نمایند.
چطور میتوانم همسر عصبانیام را آرام کنم؟
مدیریت خشم کاری بسیار ظریف و دشوار است. اینکه در همان لحظه چه بگوییم و چه نگوییم میتواند بسیار مهم باشد. در لحظهای که خشم فوران میکند، احساست منفی به شما نیز سرایت کرده و میتواند شما را نیز ناراحت یا حتی خشمگین نماید. در صورتی که شما موفق شوید این احساسات منفی را پس زده و با همسر خود با احترام و علاقه برخورد کنید، اعتماد و رابطه مابین شما و شریکتان مطمئنان بهبود قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
چگونه با شریک پرخاشگرم برخورد کنم؟
زندگی کردن با فردی که دچار مشکلات کنترل خشم میباشد میتواند سخت و دشوار باشد. اگر که هم شما و هم همسرتان تمایل دارید تا از این احساس منفی دوری کنید، از مواردی که در ادامه برایتان آوردهایم استفاده کنید:
آرامش خود را حفظ کنید
برایتان سوال است که چطور میتوانم با همسر عصبانیام سر و کله بزنم؟ سادهست، در وهله اول باید آرامشتان را حفظ کنید. میدانیم که اصلا کار آسانی نیست، به خصوص زمانی که طرف مقابل در حال فریاد زدن و حمله کردن است، اما واقعیت ماجرا این است که هرچه بتوانید آرامش خودتان را بیشتر حفظ نمایید، شریکتان سریعتر آرامش خود را به دست خواهد آورد.
این یک راه حل کاملا موقتی است، اما خودتان هم بهتر میدانید که با داد و فریاد کردن سر یکدیگر چیزی حل نخواهد شد. هنگامی که همسرتان مجددا آرام شد، میتوانید گفتگوی منطقی را در شرایط بهتر و آرامتر پی بگیرید.
خشم یکی از احساسات طبیعی ماست که در بسیاری از مواقع ممکن است با آن روبهرو شویم. تقریبا همه ما در طول زندگی بارها به دلایل مختلف خشم را تجربه کردهایم. برخی از این دلایل میتوانند منطقی باشند و در برخی از مواقع ممکن است بیدلیل خشمگین شده باشیم.کنترل خشم جزو یکی از مهارتهای اساسی است که همه ما باید در زندگی بیاموزیم. امروزه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، این مهارت را در دوران کودکی و در مدارس به کودکان آموزش میدهند.
آتش نمیتواند آتش را خاموش کند
بسیاری فکر میکنند اگر همسرشان داد و فریاد کند و آنها ساکت باشند، کنترل خود بر اوضاع را خواهند باخت. تصور میکنند که اگر همسرشان فریاد میزند، او نیز باید بلندتر فریاد بزند و قدرت خود را نشان دهد. اما این تصور اشتباه است. شما نمیتوانید آتش را با آتش خاموش کنید، شاید حتی با اینکار باعث شوید آتش ایجاد شده قدرت بیشتری پیدا کند و همه چیز را بسوزاند.
درباره رفتار خودتان فکر کنید
اغلب همسران عصبانی و پرخاشگر تمایل خیلی زیادی دارند تا همه تقصیرها، از جمله تحریک خشمشان را گردن شما یا فرد دیگری بیندازند. اینجا جایی است که باید بی رحمانه با خودتان صداقت به خرج دهید. آیا کاری انجام میدهید که باعث تحریک خشم طرف مقابل میشود؟ آیا علت بروز خشم وی نوعی رفتار خاص در شماست؟ شما باید با احاطه کامل بر رفتارهایتان بتوانید حرفهای غیرمنطقی همسرتان را از حرفهای صحیحش تمییز دهید. یادتان باشد، شما تنها مسئول رفتارها و اشتباهات خودتان هستید، نه اشتباهات طرف مقابل. اگر جیزی برای عذرخواهی دارید حتما آن را بیان کنید و سعی در تغییر آن رفتار ناخوشایندتان داشته باشید.
شریک جرم همسرتان نباشید
آیا تاکنون شده که سعی در لاپوشانی رفتار همسر یا پارتنر خود داشته باشید؟ به عنوان مثال، تصور کنید که پارتنرتان به یکی از دوستان یا اعضای خانواده شما بی احترامی کرده است. در این مواقع، ممکن است بخواهید که به فردی که مورد بی احترامی قرار گرفته توضیح دهید که پارتنرتان منظور بدی نداشته و رفتار وی را لاپوشانی کنید. اما باید بدانید که این رفتار صحیح نیست و باعث میشود پارتنر شما از عواقب رفتارهای نادرستش قسر در برود.
حد و مرز مناسب تعیین کرده و آن را رعایت کنید
در صورتی که خودتان پرخاشگرید یا با فردی پرخاشگر داخل یک رابطهاید، بسیار مهم است که حد و مرزهای محکم برای خودتان و شریکتان تعیین کنید. در مواجهه با پرخاشگری شریکتان باید اول از همه تعیین کنید که تا چه حدی از خشم را قرار است تحمل کنید. این حد و مرز را شریکتان نیز باید بداند و از آن رد نشود. شما نیز باید سفت و سخت از حد و مرزهایی که تعیین کردهاید حفاظت کنید. هر رابطهای نیازمند احترام دو طرفه میباشد. تعیین حدود کار خودخواهانهای نیست، بلکه تنها کاری است که میتواند باعث حفظ سلامت رابطه شود.
انتقاد از همسر یکی از چالشهای زندگی مشترک، به خصوص برای آن دسته از زوجهایی که بهتازگی ازدواج کردهاند، به حساب میآید. قطعا هیچ کدام از ما بدون عیب و نقص نیستیم و کاستیهایی را در زندگی مشترک داریم. همسر ما نیز از این قضیه مستثنی نیست و احتمالا نسبت به او نیز انتقاداتی خواهیم داشت؛ اما نحوه بیان این انتقادات بسیار مهم است تا به همسرمان برنخورد و در برابر این انتقادات گارد نداشته باشد.
بیاحترامی و سواستفاده را به هیچ وجه تحمل نکنید
هیچ بهانهای برای سواستفاده یا آزار و اذیت وجود ندارد. باید مطمئن شوید در طول فوران احساسات، هیچ یک از طرفین به طرف مقابل بی احترامی نکرده و آزار و اذیت، چه احساسی، چه کلامی و چه فیزیکی به هیچ وجه نباید وجود داشته باشد. اگر بخواهید چنین مسائلی را تحمل کنید، پارتنرتان به این باور خواهد رسید که میتواند آزار خود را حتی فراتر از این ببرد.
کمک بگیرید
مدیریت یک رابطه پر جدل میتواند بسیار سخت باشد. هر زمانی که احساس کردید دیگر نمیتوانید شرایط را تحمل کنید و اوضاع از کنترل شما خارج شده است، حتما از یک مشاور یا تراپیست یا حداقل از یک فرد معتمد کمک بگیرید.
میتوانید مراجعه به مشاور را همراه با پارتنر خود انجام دهید. در شرایطی که شرایط نسبتا آرامتر است این پیشنهاد را به وی بدهید. سرزنش شدن، احساس گناه، افسردگی و سایر احساسات منفی میتوانند به سرعت وارد زندگیتان شوند و اوضاع را بدتر از آنچه که هست بکنند.
یکی از نکات بسیار مهمی که پیش از شروع جلسات زوج درمانی باید در نظر داشته باشید، انتخاب یک زوج درمانگر خوب برای پیشبرد جلسات زوج درمانی است. زوج درمانی میتواند به شما و همسرتان کمک کند تا اختلافات بین خود را بهتر حل کنید و مشکلات و مسائل پیرامون رابطه خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید.
زمان مناسب برای جدا شدن و ترک رابطه را بدانید
اگر پارتنر و شریکتان مساله پرخاشگری خود را به رسمیت میشناسد و تمایل دارد تا کمک گرفته و روی کنترل خشم خود کار کند، پس همچنان امیدی هست. اما در غیر این صورت، در شرایطی که حاضر نیست پرخاشگر بودن خود را بپذیرد یا بابت رفتارهای ناپسند خود عذرخواهی کند، احتمالا زمان آن فرا رسیده که تصمیم دشواری که لازم است را بگیرید. از خودتان بپرسید، آیا من حاضرم این شرایط را تا آخر عمر تحمل کنم؟ به خصوص اگر شرایط رفته رفته بدتر شود؟ اگر جوابتان نه است، در این صورت بهتر است که از این رابطه خارج شوید.
فراموش نکنید که هستید
یکی از بدیهای داشتن شریک پرخاشگر، این است که شما هم به مرور زمان دچار رفتارهای پرخاشگرانه میشوید. خشم و پرخاشگری کاملا مسری است. همیشه سعی کنید با خودتان روراست باشید و کسی که هستید را به خوبی بشناسید.
از پس مشکلات پرخاشگری برآمدن تا حد خیلی زیادی به فرد و شرایط بستگی دارد. میتواند از چند روز تا چند هفته و حتی تا چند سال طول بکشید. در این مقاله سعی کردیم اطلاعات مختصر و مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم، اما کمک گرفتن از مشاور یا درمانگر را به هیچ وجه فراموش نکنید.
شک و بدبینی به همسر یکی از آن مسائلی است که میتواند بهراحتی زندگی مشترک شما را از بین ببرد و باعث ایجاد احساس ناراحتی، ناامنی، خشم و عصبانیت در زندگی مشترک شما شود. شک به همسر از آن دسته مسائلی است که خیلی زود باید برای حل آن اقدام کنید؛ در غیراینصورت، ممکن است که دچار طلاق عاطفی شوید یا زندگی مشترک شما به طور کلی از هم بپاشد.